Grønlandsbanken
Change Language

Grønlands turisme står over for et gigantisk løft

Grønland går et økonomisk opsving i møde, som man ikke tidligere har set, og GrønlandsBANKEN har kompetencerne til at rådgive indenfor den hastigt voksende erhvervsturisme

En skov af kraner er noget af det første, man bider mærke i ved ankomsten til Nuuk, og det er et billede på, at Grønlands erhvervsliv er i heftig fremdrift. Erhvervslivet er i vækst, og man fornemmer en boblende optimisme til fremtiden. Erhvervsdirektør i GrønlandsBANKEN, Søren Stenberg beskriver, hvordan Grønland står overfor en hidtil uset økonomisk fremgang, når turismen øges i den nærmeste fremtid.

“Der åbner lufthavne tre forskellige steder i landet, og det bliver en gamechanger for den grønlandske turisme. Fokus er dog ikke på, at mængden af turismen vokser, men at vi tager imod et attraktivt segment, som ønsker de unikke oplevelser. Hertil kommer den herskende post “corona-stemning”, hvor folk trænger til at komme ud at opleve verden, og det giver et enormt potentiale for turismen,” bedyrer Søren Stenberg.

Bæredygtig turisme kræver specielle indsigter

Turismen kommer til at medføre en hidtil uset mængde iværksætteri og en lang række nye forretninger. De vil være afhængige af strategisk kompetent erhvervsrådgivning, og den kan de finde hos GrønlandsBANKEN, hvor samarbejdet i høj grad baseres på tætte relationer mellem erhvervsrådgivere og virksomheden.

Banken ønsker med sin rolle som erhvervs-kraftcenter at skabe vækst i hele Grønland til glæde for alle. Samtidig har grønlandske turistvirksomheder stor interesse i at investere i bæredygtige projekter, og GrønlandsBANKEN vil gerne støtte dem, da investeringer i grønne projekter både er godt for klimaet og for forretningen. Bæredygtighed bliver nemlig allerede efterspurgt af turister, forklarer Søren Stenberg.

“Det kræver helt specielle indsigter på en lang række parametre, når du vil starte forretning indenfor turismesektoren i et så specielt område som Grønland. Her er turisterne mere krævende i relation til bæredygtighed og grøn omstilling,” siger han og eksemplificerer.

“Vil du etablere en teltcamp under åben himmel, kan vi rådgive gennem hele processen – det kan fx være en bedre ide at bruge solcelleenergi fremfor en dieselgenerator og så fremdeles. Mange af de turister, som besøger Grønland har fokus på den grønne dagsorden, og den kan vi hjælpe med at fremme gennem dialog og rådgivning til kunder indenfor turismeerhverv,” siger han.

“Vi har indsigt i, hvordan man optimerer på økosystemer og værdikæder hele vejen rundt om forretningen, og alle vores erhvervs- og investeringsrådgivere modtager uddannelse i bæredygtig turisme.”

Grønlandsbanken

Turister efterspørger det unikke

Søren Stenberg giver endnu et eksempel på, hvordan man skal passe på med i ren begejstring over væksten, ukritisk at åbne alle sluser.

“Forestil dig et kæmpe cruiseskib med 3.000 mennesker, der lægger til ved en lille bygd. Vi skal hjælpe til med at bygge turisttilbud op, så sådanne små naturområder bliver beskyttet, og vi skåner den grønlandske kulturarv og natur.”

Han understreger vigtigheden i at overveje, hvilke turister man skal have fokus på og ikke hvor mange, og i den sammenhæng har GrønlandsBANKEN ekspertisen til at råde hele erhvervssektoren omkring turisme.

“Vi kan sagtens have en spirende turisme, der giver økonomien et ordentligt rygstød og samtidig passe på og beskytte den grønlandske natur på samme tid. Alle er interesseret i at bibeholde det unikke, som jo er dét, turister efterspørger i Grønland.”

Turister efterspørger det unikke

Væksten skaber et behov for arbejdskraft, og efterspørgslen på hænder er en udfordring, siger Søren Stenberg.

“Vi har ikke blot brug for mere arbejdskraft, men også specialiserede kompetencer,” siger han og uddyber, at det gælder for Grønland generelt og for GrønlandsBANKEN i særdeleshed.

“Når økonomien vokser, følger samfundet med. Det betyder, at der opstår vækst indenfor iværksætteri, der kræver specialviden indenfor forskellige nichcéområder. Det er noget, vi som bank skal have på hylderne. Vi skal helt naturligt følge med udviklingen, så vi bliver tidssvarende og samfundsrelevante, og det kræver specialiserede medarbejdere,” slår han fast.

Related Posts

Ny sandhavn i Nuuk i 2026

Sikuki Nuuk Harbour A/S planlægger næste udvidelse af havnen Masiks initiativrige ejere er godt undervejs med et projekt, som ganske bogstaveligt højner kvaliteten af de

Grøn energi skal være for alle

Grøn energi skal være for alle Nukissiorfiit er langt i arbejdet for at gøre Grønland selvforsynende med klimaneutral energi, og selskabet har endnu større ambitioner